понеділок, 27 січня 2014 р.

Прапори Європи
Прапор Австрії
Файл:Flag of Austria.svg

Спочатку прийнятий в 1918 році і замінений прапором Третього Рейху в 1938, прапор був офіційно знову піднятий в 1945 році, після того, як закінчилася Друга світова війна.
Смуги червоного і білого були прапором Австрії ще 800 років тому. Їх перше використання відбулося в 1191 році. За давніми легендами червоно-білий прапор був розроблений, щоб нагадувати закривавлене біле пальто, яке носив герцог Австрії в ході запеклого бою.
Файл:Flag of Azerbaijan.svg
Спочатку прийнятий в 1918 році, як прапор Азербайджанської Демократичної Республіки, був офіційно прийнятий знову в 1991 році, після здобуття Азербайджаном незалежності.
Прапор Азербайджану складається з трьох рівних горизонтальних смуг синього, червоного і зеленого кольорів, з білими півмісяцем і восьмикінечною зіркою, розташованих в центрі червоної смуги. Блакитна смуга означає тюркську спадщину, червона - прогрес і культуру, а зелена - іслам.
Файл:Flag of Albania.svg
Прапор Албанії, прийнятий у квітні 1992 року, являє собою червоний прапор з чорним двоголовим орлом в центрі. Він є похідним від печаткиСкандербега, національного героя албанців, який підняв повстання проти Османської імперії у XV столітті, в результаті якого Албанія була незалежна з 1443 до 1478 року.
Файл:Flag of Andorra.svg
Прапор Андорри, прийнятий в 1866 році, є триколором з вертикальних смуг синього, жовтого і червоного кольору з гербом Андорри, розташованим в центрі жовтої смуги. Він заснований на прапорах Франції та Іспанії.
Файл:Flag of Belgium (civil).svg
Прапор був офіційно прийнятий 23 січня 1831.
Чорний, золотий і червоний символізують герб країни; чорний представляє щит; золотий - лева, червоний - кігті лева і язик. Вертикальна смуги зроблені за прикладом французького триколора.
Файл:Flag of Belarus.svg
Прапор Білорусі був офіційно прийнятий 16 травня 1995 року. За основу сучасного прапора Білорусі взято прапор Білоруської РСР, з якого було прибрано зірку та серп з молотом, а також інвертовано національний орнамент (був білий на червоному фоні, став червоний на білому фоні).
Червоний колір на сучасному прапорі Білорусі символізує штандарти переможної Грюнвальдської битви білоруських полків із хрестоносцями, колір прапорів Червоної Армії і білоруських партизанських бригад; зелений колір — надію, весну і відродження, ліси і поля; білоруський орнамент — стародавню культуру народу, духовне багатство, єдність.
Файл:Flag of Bulgaria.svg
Являє собою прямокутне полотнище, яке складається з трьох рівних горизонтальних смуг: верхньої - білого, середньої - зеленою і нижньої - червоного кольорів. Вперше піднято в 1879 році, був повторно затверджений в 1990. До 1991 року в лівому верхньому кутку містився герб Болгарії.
Файл:Flag of Bosnia and Herzegovina.svg
Прапор являє собою синє полотнище із золотим трикутником в центрі, паралельно лівій стороні трикутника розташовані 9 зірок. Затверджено в 1998 році, спочатку колір полотнища був блакитним (на честь кольору прапора ООН), а трикутника - жовтим.
Файл:Flag of the Vatican City.svg
Прапор Ватикану, прийнятий у червні 1929 року, складається з двох вертикальних смуг жовтого і білого кольору з схрещеними ключами святого Петра і папською тіарою в центрі білої смуги. Це один з двох квадратних прапорів країн світу (другий - прапор Швейцарії).
Файл:Flag of the United Kingdom.svg
Сучасний прапор Сполученого Королівства з'явився у відповідності з Актом Союзу 1800 року, яким об'єднані Королівство Великобританії і Королівство Ірландії у формі Сполученого Королівства Великобританії та Ірландії.
«Юніон Джек» поєднує в собі червоний хрест святого Георгія (покровителя Англії) і червоний хрест Святого Патрика (покровителя Ірландії), які накладаються на чотири частини хреста Святого Андрія (покровителя Шотландії). Прапор Уельсу, на відміну від прапорів інших частин Сполученого Королівства, не представлений на прапорі.
Файл:Flag of Armenia.svg
Прийнятий в 2006 році. Являє собою полотнище з трьох рівних горизонтальних смуг: верхньої - червоного, середньої - синього і нижньої - помаранчевого кольору. Вперше було піднято в 1918 році як прапор Республіки Вірменії.
Файл:Flag of Greece.svg
Прапор Греції був офіційно прийнятий в 1822 році.
Складається з білого хреста в кантоні і комбінації з дев'яти синіх і білих горизонтальних смуг. Відтінок синього змінювався протягом багатьох років , а насьогодні широко використовується більш темний синій. Хрест є символом видіння Костянтина, тобто білим хрестом в блакитному небі. Білі і сині смуги, які чергуютьс, символізують незалежність грецького народу. Протягом століть османського панування грекам (тобто « римській нації» ) був представлений прапор з червоних і синіх смуг. Червоний, який представляв Османську імперію, був замінений на білий
Файл:Flag of Georgia.svg
Цей прапор складається з п'яти червоних хрестів - одного Георгіївського, розташованого в центрі, і чотирьох Болнісського-Кацхских хрестів у чотирьох квадрантах. Був прийнятий у 2004 році парламентом Грузії, ставши заміною прапору Демократичної Республіки Грузія, що існувала в кінці 20-х років XX століття.
Файл:Flag of Denmark.svg
Найстаріший державний прапор, який досі використовується, у світі. Легенда розповідає, що він з'явився, як знак з небес, отриманий королем Вальдемаром II в 1219 році.
Також відомий як Даннеброг («Датська тканина»). Цей криваво-червоний прапор з хрестом, розташованим поза центром (Скандинавський хрест), став моделлю для інших державних прапорів регіону.
Файл:Flag of Estonia.svg
Був офіційно повторно прийнятий 8 травня 1990 року. Являє собою прямокутне полотнище, яке складається з трьох рівних горизонтальних смуг: верхньої - синього, середньої - чорного і нижньої - білого кольорів.
Файл:Flag of Ireland.svg
Прапор Ірландії було офіційно прийнято 21 січня 1919 року.
Прапор Ірландії використовує кольори, що символізують релігії. Зелений представляє католиків, помаранчевий - протестантів, а білий символізує об'єднання людей двох релігій. За різними версіями походить від прапора Ньюфаундленду[1][2] або прапора Франції[3].
Файл:Flag of Iceland.svg
Прапор був прийнятий в червні 1915 року як прапор Ісландії в складі Данії. В червні 1944 року став прапором незалежної Республіки Ісландія. Як і інші скандинавські прапори, він заснований на Скандинавському хресті. Кольори прапору взяті з прапору Норвегії. Синій символізує море, білий — сніги і льодовики, червоний— вулканічну лаву.
Файл:Flag of Spain.svg
Прапор Іспанії був вперше офіційно прийнятий 19 липня 1927 року, хоча використання подібних прапорів відноситься до кінця 18 століття. Сучасний варіант прапора був прийнятий в 1981 році.
Червоний і золотисто-жовтий кольори були вперше використані в кінці 18 століття королем Іспанії, який намагався дати відмітний знак своїм кораблям. Вони також є кольорами трьох королівств, які утворили Іспанію - КастиліїАрагона і Наварри.
Файл:Flag of Italy.svg
Похідний від оригінального дизайну Наполеона, прапор Італії складається з трьох вертикальних смуг однакової ширини і відображає національні кольори Італії: зелений, білий і червоний. Зелений колір на прапорі символізує надію, білий - віру, а червоний - любов.
Файл:Flag of Kazakhstan.svg
Прийнятий 4 червня 1992 року. Являє собою прямокутне полотнище блакитного кольору із зображенням в його центрі сонця з 32 променями, під яким - ширяючий орел. Біля древка - вертикальна смуга з національним орнаментом. Зображення сонця з променями, орла і вертикальної смуги з національним орнаментом - кольору золота.
Файл:Flag of Cyprus.svg
Прапор був офіційно прийнятий 16 серпня 1960.
Острів зображений на прапорі в мідному кольорі, так як назва Кіпру має коріння в шумерському слові мідь («zubar») через великі родовища міді, знайдені на острові. Пересічені зелені оливкові гілки символізують надію на мир між турками і греками. Прапор був розроблений художником Ісметом Гюней, турком-кіпріотом за національністю.
Файл:Flag of Latvia.svg
Прапор Латвії був офіційно прийнятий 27 лютого 1990 року.
Згідно з легендою, основою прапора стало біле полотнище, в якому винесли з поля бою смертельно пораненого вождя латиського племені. Воїни підняли просочене кров'ю з двох кінців полотнище як прапор, і воно привело їх до перемоги[4].
Файл:Flag of Lithuania.svg
Прапор Литви було прийнято 18 листопада 1990 року, як прапор Литовської РСР, але він був в інших пропорціях. Після оголошення незалежності прапор став використовуватися як прапор Литовської Республіки. Нинішній варіант прапора був прийнятий 1 вересня 2004 року.
Жовтий колір символізує поля пшениці, зелений - ліси, а червоний - патріотизм. Разом кольори позначають надію на майбутнє, свободу від гноблення і мужність литовського народу.
Файл:Flag of Liechtenstein.svg
Прапор Ліхтенштейну складається з двох горизонтальних смуг синього і червоного кольору з золотою короною біля держака. Синій колір символізує синяву неба над країною, червоний — яскраві заходи сонця в горах Ліхтенштейну, корона - символ княжої влади, єдність династії і народу.
Файл:Flag of Luxembourg.svg
Прапор Люксембургу був офіційно прийнятий в 1972 році, хоча використовується з 1848 року, після здобуття незалежності Люксембургу від Нідерландів.
Прапор Македонії
Файл:Flag of Macedonia.svg
Червоне полотнище із зображенням сонця жовтого кольору з вісьмома променями, що розходяться у різні сторони. Прапор символізує «нове сонце свободи» (макед. ново сонце на слободата), оспіване в національному гімні Македонії.

Файл:Flag of Malta.svg
Прапор Мальти був офіційно прийнятий 21 вересня 1964 року.
Полотнище складається з двох частин: білої — біля держака і червоної — у вільній частині. На білому полі у верхньому кутку полотнища біля держака зображений облямований червоним знак англійського ордена Святого Георгія, яким острів був нагороджений у 1943 році за хоробрість жителів, проявлену під час [Друга світова війна[|Другої світової війни]]
Прапор Молдови
Файл:Flag of Moldova.svg
Прапор Молдови був офіційно прийнятий 12 травня 1990 року. В основну державного прапора Молдови покладено державний прапор Румунії, так як дві країни використовують практично ідентичні відтінки червоного, жовтого і синього кольорів у своїх національних прапорах. У центрі, на смузі жовтого кольору, поміщений Державний герб Республіки Молдова.
Прапор Монако
Файл:Flag of Monaco.svg
Прапор Монако має дві горизонтальні смуги червоного і білого кольорів. Кольори прапору пов'язані з барвами княжого роду Грімальді, представники якого правлять князівством з епохи середньовіччя
Прапор Нідерландів
Файл:Flag of the Netherlands.svg
Прапор Нідерландів було офіційно ухвалено 19 лютого 1937 року.
Свого часу цей прапор був помаранчевий, білий і синій, як кольори лівреї Вільгельма Оранського, голландського принца. У 17 столітті помаранчевий замінили на червоний.
Файл:Flag of Germany.svg
Використовувався в часи Веймарської республіки, був знову прийнятий у 1949 році в обох частинах Німеччини, але в НДР використовувався до 1959, коли був замінений тим же прапором, але з гербом НДР.
Триколор був створений в 1832 році. Чорний, червоний і золотий кольори прапора були взяті з уніформи німецьких солдатів, які брали участь у Наполеонівських війнах («з темряви (чорний) рабства через криваву (червоний) битву до золотого (золотий) світла свободи»[5]).
Файл:Flag of Norway.svg
Прапор Норвегії червоний з синім скандинавським хрестом, обрамленим білим; вертикальна частина хреста переміщена до сторони держакав стилі Даннеброг, прапора Данії. Він був прийнятий в 1821 році, проте не використовувався з 1844 по 1898 роки.
Файл:Flag of Poland.svg
Прапор Польщі був офіційно прийнятий 1 серпня 1919 року. Це прямокутне полотнище зі співвідношенням сторін 5:8, розділене на дві рівні горизонтальні половини: верхня — білого, а нижня — червоного кольору.
Національний прапор був формально затверджений польським Сеймом 7 лютого 1831 року. Червоний-білі прапори і стрічки використовувалися як символи національних повстань в XIX столітті.
Файл:Flag of Portugal.svg
Прапор Португалії був офіційно прийнятий 30 червня 1911 року.
Сучасним державним прапором Португалії є прямокутне полотнище із співвідношенням сторін 2:3, розділене вертикально (зліва направо) на зелену (2/5 довжин) і червону (3/5 довжин) частини. У центрі на лінії пересічення смуг зображений державний герб Португалії.
Файл:Flag of Russia.svg
Прапор Росії було офіційно, прийнято 22 серпня 1991 року. Прапор був піднятий незабаром після розпаду Радянського Союзу. Білий, червоний і синій - панслов'я́нські кольори.
Файл:Flag of Romania.svg
Прапор Румунії був офіційно повторно прийнятий в 1989 році. Вперше він був прийнятий в 1848 році під час революції у Валахії, проте, кольори прапора мають древніше походження.
Файл:Flag of San Marino.svg
Прапор Сан-Марино має вигляд двох горизонтальних смуг — білої зверху та ясно-блакитної знизу. В центрі прапора — герб, який має вигляд щита (із зображенням трьох замків посередині). Його оточує вінок, зверху над ним корона, а під ним — сувій із написом «LIBERTAS» (Свобода).
Прапор Сербії
Файл:Flag of Serbia.svg
Прапор Сербії складається з трьох горизонтальних смуг червоного, синього та білого кольорів, та з герба, який розташований ліворуч від центру. Прапор з трьома горизонтальними смугами червоного, синього та білого кольорів використовувався як національний прапор Сербії і сербів з 1835. Червоний, синій, і білий вважаються панслов'янськими кольорами.
Файл:Flag of Slovakia.svg
Прапор Словаччини було офіційно прийнято 1 вересня 1992 року.
Червоний, білий і синій традиційні панслов'янські кольори. На передній половині полотнища, на однаковій відстані від верхнього, переднього та нижнього країв прапора зображений Державний герб Словацької Республіки, висота якого дорівнює половині ширини полотнища прапора.
Файл:Flag of Slovenia.svg
Прапор Словенії був офіційно прийнятий 24 червня 1991 року.
Національним прапором Словенії є прямокутне полотнище з трьох рівних смуг: верхньої — білої, середньої — синьої і ніжньої — червоного кольору з гербом Словенії, поміщеним у верхню частину прапора ближче до держака. На гербі змальований силует високої гори Словенії — Тріглава, а також символічно змальовано Адріатичне море і річки Словенії.
Прапор Туреччини
Файл:Flag of Turkey.svg
Прапором Туреччини є червоний прапор з білим півмісяцем і зіркою в центрі. Прапор був прийнятий в 1844 році
Прапор Угорщини
Файл:Flag of Hungary.svg
Прийнятий в 1957 році. Походить від гербових (ліврейних) кольорів герба Угорщини.
Червоний колір символізує кров угорських патріотів, пролиту в боротьбі за незалежність Угорщини. Білий колір-символ моральної чистоти і благородства ідеалів угорського народу. Зелений колір - символ надії на краще майбутнє країни.
Файл:Flag of Ukraine.svg
Прапор України являє собою прямокутне полотнище з двох рівновеликих горизонтальних смуг : верхньої - синього і нижньої - жовтого кольору. Відношення ширини прапора до його довжини 2:3. Прапор був прийнятий 4 вересня 1991, незабаром після розпаду Радянського Союзу. Це оригінальний прапор Української Народної Республіки, який був заборонений протягом багатьох десятиліть радянської окупації. Синій колір символізує небо, а жовтий - золоті пшеничні поля.
Прапор Фінляндії
Файл:Flag of Finland.svg
Прапор був офіційно прийнятий 29 травня 1918. Являє собою блакитний скандинавський хрест на білому фоні. Синій колір символізує блакитне небо, і тисячі озер у Фінляндії. Білий - зимові сніги.
Прапор Франції
Файл:Flag of France.svg
Прийнятий 15 лютого 1794 року. Триколор складається з трьох вертикальних смуг рівної ширини: синьої, білої і червоної. Синя смуга розташована найближча до держаа, біла в середині, а червона - з краю. Кольори символізують рівність і братерство - ідеали Французької революції. Синій і червоний є також кольори прапору Парижа, в той час як білий є кольором королівської династії Бурбонів.
Файл:Flag of Croatia.svg
Прапор Хорватії, прийнятий в грудні 1990 року, складається з трьох рівновеликих горизонтальних смуг червоного, білого і синього кольорів з гербом Хорватії посередині.
Прапор Чорногорії
Файл:Flag of Montenegro.svg
Прапором Чорногорії, прийнятим в липні 2004 року, є червоний прапор з гербом Чорногорії у центрі.
Файл:Flag of the Czech Republic.svg
Перший прапор Чехословаччини був з двома рівнозначнимисмугами білого та червого кольорів, і ці кольори є геральдичними кольорами Богемії. Синій трикутник був доданий до прапора щоб відрізнити його від польського прапора, і символізуює Моравію.
Файл:Flag of Sweden.svg
Прапор Швеції був офіційно прийнятий 22 червня 1906. Являє собою жовтий скандинавський хрест на синьому тлі. Кольори взяті з державного герба.
Прапор Швейцарії
Файл:Flag of Switzerland.svg
Прапор Швейцарії є червоним квадратним полотнищем з білим хрестом посередині, кінці якого не досягають меж прапора. Промені хреста рівновеликі й при цьому довжина променя хреста на 1/6 більша, ніж ширина. На відміну від більшості інших державних прапорів, прапор Швейцарії має форму квадрата. Походить від герба кантону Швіц

1 коментар: